Животноводство

Животноводство является одним из занятий коренного населения Западной Сибири. Издавна им занимались сибирские татары. Они выращивали лошадей, коров, овец и коз. Питались продуктами своего труда. Традиции животноводства у сибирских татар переняли первые русские поселенцы. Скотоводство было одним из занятий сибирских казаков.
В начале ХХ в. были достигнуты значительные успехи в маслоделии. В 1907 г. был создан Союз сибирских маслодельных артелей, во главе которого сначала стоял А.И. Балакшин, затем его сын А.А. Балакшин. В 1912 г. Союз объединил 320 артелей. В 1909 г. только из одного Курганского уезда было вывезено 869395 пудов сливочного масла.
После революции и гражданской войны животноводство края понесло значительные потери. Восстановление этой отрасли завершилось только в 1928 году. Вновь заработала маслодельная промышленность.
В годы Великой Отечественной войны количество скота в регионе значительно сократилось – лошади были отданы для нужд армии, коровы забиты на мясо. В 1955 г. была принята программа животноводства Тюменской области. За три года было построено около 5 тыс. ферм, выросло поголовье скота. В колхозах разводили лошадей, коров костромской и голландской пород, овец простых и тонкорунных.
Animal husbandry is one of the occupations of the indigenous population of Western Siberia. Siberian Tatars have been engaged in it for a long time. They raised horses, cows, sheep and goats. They ate the products of their labor. The first Russian settlers adopted the traditions of animal husbandry from the Siberian Tatars. Cattle breeding was one of the occupations of the Siberian Cossacks.
At the beginning of the twentieth century, significant progress was made in buttermaking. In 1907, the Union of Siberian Butter-making Artels was established, headed first by A.I. Balakshin, then by his son A.A. Balakshin. In 1912, the Union united 320 artels. In 1909, 869,395 pounds of butter were exported from Kurgan County alone.
After the revolution and the Civil War, the livestock industry of the region suffered significant losses. The restoration of this industry was completed only in 1928. The butter industry has started working again.
During the Great Patriotic War, the number of cattle in the region decreased significantly – horses were given for the needs of the army, cows were slaughtered for meat. In 1955, the livestock breeding program of the Tyumen Region was adopted. In three years, about 5 thousand farms were built, the number of livestock increased. The collective farms bred horses, cows of Kostroma and Dutch breeds, simple and fine-fleeced sheep.

Публикации